DATUM
LOCATIE
20.15 – 21.00 een gesprek over een ‘utopische’ wereld in 2104 met de auteur van Dag Dodo, Jibbe Willems en architecte Elma van Boxel. Moderator Thieme Hennis
Enusual, het podium van Enpuls voor duurzaamheid en verbeelding, en kunstenaarscollectief Sun City hebben de krachten gebundeld voor het maken van een reis naar de toekomst. Een toekomst vertaald in KOFFIEDIK, een zesdelig hoorspel dat zich afspeelt in een utopische stad in Nederland 2104. Zes verhalen, gepresenteerd in een spannende bundeling van muziek en vertellen. KOFFIEDIK neemt de luisteraar mee naar een hoopvolle wereld, waar mens en maatschappij in harmonie zijn, de natuur de steden regeert en waar duurzaamheid de standaard is.
KOFFIEDIK vertelt het verhaal van zes bewoners van een verre van perfecte stad. Verhalen over hun leven, hun relaties, rijkdom en worstelingen schetsen een beeld van een (on)verwachte wereld, die met de juiste verbeelding zomaar een veelbelovende toekomst kan zijn. Zes schrijvers - Jibbe Willems, Joost Oomen, Onias Landveld, Wytske Versteeg, Pelumi Adejumo en Simone Atangana Bekono - en zes acteurs laten hun fantasie los op het leven in 2104, waar de Dodo weer tot leven komt, Shell niet meer bestaat en we niemand meer begraven.
De regie van KOFFIEDIK ligt in handen van Jeek ten Velden - die naast eerdere regies bij Orkater, vaak artiesten en bands regisseert, als de Amsterdamse band My Baby en recent de gelegenheidsband De Niemanders - en de muzikale productie wordt verzorgd door Frank van Kasteren en Ivo Schot. De zes verhalen uit de toekomst worden onder andere verteld door Nadia Amin, Diewertje Dir, Carmen van Mulier, Onias Landveld en Krisjan Schellingerhout.
De eerste twee afleveringen van KOFFIEDIK staan inmiddels online en zijn te beluisteren via www.koffiedikluisteren.nl. De overige afleveringen zullen in de komende maanden worden gepubliceerd.
KOFFIEDIK part 1 is onderdeel van het woensdagavondprogramma.
Registratie is gratis.
Over Jibbe Willems
Na zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht heeft Jibbe Willems gewerkt als acteur, regisseur en adviseur betalen-sparen-lenen voor een grote Nederlandse bank die met staatssteun overeind gehouden is, voordat hij fulltime ging werken als theaterauteur. Sinds een jaar of tien werkt hij als theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen in het Nederlands taalgebied en soms daarbuiten. Hij beperkt zich niet tot één genre, maar onderzoekt vorm en functie van de taal voor verschillende publieksgroepen. Soms groot, soms klein, soms jong, soms wat ouder, van toneel tot opera, van Internationaal Theater Amsterdam tot De Parade. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Willems hanteert een rauw idioom, heeft geen behoefte aan keurig dicht geplamuurde poëzie en hij gaat in ieder stuk dat hij schrijft of vertaalt een onderzoek aan naar vorm en functie van de taal.
Over Elma van Boxel
Elma van Boxel studeerde Landschapsarchitectuur aan IAH Larenstein en Architectuur en Stedenbouw aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst.
Samen met Kristian Koreman richtte zij in 2001 ZUS [Zones Urbaines Sensibles] op. Als duo geven zij sinds die tijd leiding aan het Rotterdamse ontwerpbureau, waarmee zij aan gevraagd en ongevraagd ontwerp en onderzoek werken op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Dankzij het internationale en meerzijdige team van dertig sterk en het leiderschap van Elma en Kristian weet ZUS de grenzen tussen verschillende disciplines telkens te ontstijgen.