DATUM
TIJD
LOCATIE
Moderator
TYPE
Online
Voor de tiende keer wordt dit jaar de Europese Literatuurprijs uitgereikt. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Uniek aan deze prijs is dat zowel auteur als vertaler wordt geëerd.
Speciaal voor het tienjarig jubileum van de prijs is een extra jury ingesteld, overwegend bestaande uit studenten. Onder voorzitterschap van Alma Mathijsen heeft deze jury Meer dan een broer van David Diop tot winnaar verkozen. De roman is vertaald vanuit het Frans door Martine Woudt en verschenen bij uitgeverij Cossee.
De vakjury onder voorzitterschap van Abdelkader Benali verkoos Lente van Ali Smith tot winnaar. Deze roman is vanuit het Engels vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer en verschenen bij uitgeverij Prometheus.
Programma
*De programma gaat online op onze livestream. Bekijk de aangepaste tijden. Registreer voor meer informatie.
Op zaterdagavond 7 november stellen juryvoorzitters Alma Mathijsen en Abdelkader Benali de winnaars voor aan het publiek: David Diop, Ali Smith en hun vertalers Martine Woudt, Karina van Santen en Martine Vosmaer. De buitenlandse gasten zullen via een videoverbinding aanwezig zijn. Verwacht een gesprek over grenzen en migratie, manipulatie en uitsluiting, verbinding en verbeelding, kunst, verhalen en hoop.
Jury
Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistieke teksten. Daarnaast is hij actief als tv-presentator, interviewer, promotor van literatuur in het onderwijs en maakt hij theatervoorstellingen. Bruiloft aan zee (1996) is zijn bejubelde en bekroonde debuut, dat een internationale bestseller werd. Voor zijn tweede roman, De langverwachte, ontving hij de Libris Literatuurprijs 2003. Recent werk omvat Brief aan mijn dochter (2016), De weekendmiljonair (2019) en De vreemdeling: racisme uitgelegd aan onszelf (2020). Dit jaar werd aan Abdelkader Benali de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur.
Alma Mathijsen (1984) schrijft romans, verhalen, theaterstukken, essays en columns. Ze begon op zeventienjarige leeftijd met schrijven voor het online magazine Spunk en was de helft van het duo Fanny & Alma in Het Parool. Mathijsen studeerde Creative Writing aan het Pratt Institute in New York en studeerde in 2011 af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Beeld & Taal. Datzelfde jaar verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen (2014) en Vergeet de meisjes (2017), dat op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam. In haar novelle Ik wil geen hond zijn (2019) besluit een vrouw dat ze wil veranderen in een hond om zo met haar ex-geliefde herenigd te kunnen worden.
De uitreiking van de Europese Literatuurprijs wordt georganiseerd in samenwerking met Spui25.